Category Archives: South African Wildlife

The inhabitants of South Africa’s wild places

South African Vultures

“Probably there is no other bird whose appearance on the wing and on the ground offers more vivid contrast. Sailing majestically far up in the blue, without perceptible movement of its great pinions, it seems to cleave the air free of all conscious effort, and conveys to the earth dweller far below, the ideal of poetic motion. When seen on mother earth, it is hard to realise that this ungainly, clumsily hopping, and repellent-looking bird is the same that so delighted our senses when on the wing, nor is the picture in any sense restored as, distributed at its feast, it flaps heavily away to some adjacent tree.” – James Stevenson-Hamilton, Wildlife in South Africa, 1947.

If ever there’s a bird suffering from bad press, it must be the vulture. Their unflattering appearance perfectly suits their vital ecological function. If they look like undertakers, it is because they are: clearing away the dead and the rotting, minimising disease and recycling nutrients through the system. Vultures spend most of their time gliding effortlessly on the thermals, using their incredible eyesight to find carrion on the ground far below, each species supremely adapted to consuming particular portions of the carcass.

Nine species of vulture has been recorded in South Africa.

Hooded Vulture (Necrosyrtes monachus)

With a weight of around 2kg and wingspan of 1.6m, the Hooded Vulture is one of the smaller vulture species occurring in South Africa. They prefer savannah and woodland, and often scavenge around refuse dumps and abattoirs. Their thin bills allow Hooded Vultures access to scraps of meat other vultures can’t reach. Locally, these birds breed in the dry season raising a single chick in a treetop nest after an incubation period of around 50 days. Chicks fledge between 80 and 130 days after hatching and are then cared for by their parents for another 3-4 months.

Hooded vultures are quite common in Africa north of our borders, but in South Africa they are rare and occur only in the Lowveld of Mpumalanga and Limpopo Provinces, where they can be seen in the Kruger National Park. Despite estimating their African population at just below 200,000, the IUCN classifies them as endangered due to a declining population.

EDIT: In 2017 the IUCN reclassified the Hooded Vulture as “Critically Endangered” due to a rapid decline in their population.

White-headed Vulture (Trigonoceps occipitalis)

White-headed Vultures are medium-sized vultures, with a wingspan of up to 2.3m and up to 4.7kg in weight. They occur in savannah and dry woodlands, and nest and roost on treetops, especially baobabs. Pairs are thought to probably be territorial, incubating a single egg and raising the chick during the dry season, when carcasses are more abundant.

White-headed vulture populations are declining across their range and they are largely restricted to conservation areas. With a total population of between 10,000 and 20,000, the IUCN considers them vulnerable. In South Africa they occur in Kwazulu-Natal, Mpumalanga, Limpopo and the Northern Cape – we’ve encountered them at Hluhluwe-Imfolozi Park and the Kruger National Park before.

EDIT: In 2017 the IUCN reclassified the White-headed Vulture to “Critically Endangered.

White-backed Vulture (Gyps africanus)

White-backed vultures are closely related to the Cape Vulture, but much smaller, with a wingspan of 2.2m and a weight of between 4 and 7kg. They feed predominantly on carrion, preferring the softer pieces of the carcass. White-backed Vultures breed in small colonies, making their nests in the tops of trees, where they raise a single chick. They range widely, covering enormous areas daily in their search for food. White-backed vultures can congregate in huge numbers at large carcasses and waterholes.

The White-backed vulture is the most numerous vulture in South Africa’s savannah areas, occurring in the provinces of Kwazulu-Natal, Mpumalanga, Limpopo, North-West, the western Free State and the Northern Cape. Their population has however decreased drastically, prompting the IUCN to classify them as endangered with a total estimated population of 270,000 of which 40,000 occur in Southern Africa. Hluhluwe-Imfolozi Park, uMkhuze Game Reserve, Kruger National Park and Ithala Game Reserve are good places to search for White-backed Vultures.

EDIT: In 2017 the IUCN reclassified the White-backed Vulture to “Critically Endangered.

Bearded Vulture (Gypaetus barbatus)

The Bearded Vulture, or Lammergeier, is a specialised vulture occurring in high mountains (normally above 2000m) and feeding especially on marrow and bone fragments rather than meat. They carry large bones to a considerable height before dropping them on rocks below so that it splinters into pieces it can swallow and exposes the marrow inside. It also employs this practice when preying on tortoises! These vultures have also been observed hunting prey of considerable size by forcing them off cliffs. Pairs forage over enormous areas, covering hundreds of kilometres on the wing in a single day. These vultures breed in large nests built on inaccessible cliffs and raise 1 or 2 chicks; eggs hatch within 60 days of laying and the chicks fledge 100-130 days later. Young remain dependant on their parents for up to two years. Adults’ wingspan stretches to 2.8m and African specimens average 5.7kg in weight.

In South Africa, the Lammergeier is threatened with extinction and occurs only in the Drakensberg Range and surrounds, where the population is estimated at about 100 breeding pairs. We’ve been fortunate to encounter them at Golden Gate Highlands National Park and in the uKhahlamba Drakensberg Park, especially at Giant’s Castle Game Reserve. They also have a localised distribution across the highlands of East Africa and a wide distribution in Europe and Asia, although they can’t be considered numerous anywhere.

The IUCN considers the Bearded Vulture as being “Near Threatened” on a global scale.

Lappet-faced Vulture (Torgos tracheliotos)

The Lappet-faced Vulture is the most powerful of the African vultures and dominates all other species at a carcass. It has a wing-span of up to 2.9m, weighs up to 9.4kg and has one of the largest and most powerful beaks of any bird of prey, useful to break through the tough skins of large mammal carcasses. Carrion is their main food source, preferring the skin, tendons and ligaments that other vultures can’t cope with, but they are known to hunt small prey up to the size of flamingoes. These vultures inhabit dry savannah and deserts and are less social than many other species – any congregations are likely to be at or near a large carcass or waterhole. Their enormous nests are placed in the forks of large trees, and here both parents incubate (mostly) a single egg for about 55 days.

The IUCN considers them vulnerable, with a total population of about 8,000 remaining in Africa. In South Africa they are seldom found outside of the big game reserves in Kwazulu-Natal (Hluhluwe-Imfolozi Park), Mpumalanga and Limpopo (Kruger National Park) and the Northern Cape.

EDIT: In 2017 the IUCN reclassified the Lappet-faced Vulture to “Endangered.

Cape Vulture (Gyps coprotheres)

Endemic to Southern Africa, the Cape Vulture, or Cape Griffon, inhabits mountains, grasslands, savannah and semi-desert, nesting in colonies on high cliffs and rocky ledges. At 11kg in weight with a wingspan of 2.6m they are the biggest vulture in Africa, much bigger than the closely related White-backed Vulture, yet are dominated by the Lappet-faced Vulture at carcasses. They cover immense distances in search of large mammal carcasses, the staple of its diet being the softer tissues like meat and organs.

In 2006 the IUCN estimated their population at between 8,000 and 10,000 birds and classifies them as vulnerable. They occur in all South Africa’s provinces and we’ve seen them at Golden Gate Highlands National Park, Hluhluwe-Imfolozi Park, Kruger National Park, Marakele National Park (one of the country’s biggest breeding colonies), Oribi Gorge Nature Reserve and the reserves comprising the uKhahlamba Drakensberg Park, where they are the most numerous kind of vulture.

EDIT: In 2017 the IUCN reclassified the Cape Vulture to “Endangered.

Three other vulture species have been recorded in South Africa. A small population of Palm-nut Vulture (Gypohierax angolensis) occurs patchily along the north coast of Kwazulu Natal Province and can be seen at Umlalazi Nature Reserve, where we hope to visit in 2016. The Egyptian Vulture (Neophron percnopterus) appears to have become extinct as a resident species in South Africa and is now only seen very rarely, probably as a vagrant from elsewhere on the continent. There has similarly been only a handful of South African observations of Ruppell’s Vulture (Gyps ruepelli), a species common further north in Africa.

The first Saturday of September is recognised annually as International Vulture Awareness Day; a day to highlight the plight of these enigmatic birds that perform such an important ecological function and yet face so many threats to their continued existence. South Africa’s vulture populations are declining due to poisoning (accidental and deliberate), habitat loss, diminished food availability, electrocution by powerlines, drowning in small reservoirs and poaching for use in traditional medicine and other cultural practices. Several vulture restaurants operate throughout the country, where carcasses are made available to vultures to supplement their diets, especially when raising chicks, and reduce the risk of poisoning and poaching.

IVAD logo 2014

Creepy

Africa’s scavenging animals; vultures, hyenas and jackals, never topped any list of the most popular animals, despite the crucial ecological function they perform.

Creepy” is the theme for this week’s WordPress Photo Challenge.

African Elephant

Loxodonta africana

The African elephant is one of our favourite animals, and every encounter we have with them is special and memorable. There’s just something so majestic in the confident swagger of the big bulls, so tender in the loving care of the cows and so playful in the antics of the calves.

Mature bulls weigh up to 6000kg and stand as high as 4m at the shoulder, while cows measure up to 3.4m high and weigh up to 4000kg. The forest elephant of Central Africa, a different race to those occuring here in South Africa, are much smaller.

The herd is the core of elephant society, and comprises an older, experienced, dominant female or matriarch, her sisters and daughters, and their calves of varying ages. Sometimes these smaller family units join up with others to create massive congregations of 200 or more animals. Elephants are active throughout the day and night, resting in the shade only during the hottest hours of the day, usually near water. Their intelligence is legendary and the close bonds between herd members, who look after their sick and dying kin as much as they can, has always been an inspiration to humans.

Mature bulls are mostly solitary, or accompanied by younger bulls known as “askaris”, and maintain a dominance hierarchy through threat displays and fights that would sometimes lead to the death of one of the combatants. After being forced from their maternal herds at the onset of puberty, around 15 years of age, bulls will only join up with the breeding herds again temporarily to mate.

Elephants are able to inhabit any habitat that has sufficient food, water and shade – they occur from the Namib Desert to Africa’s equatorial forests. They are big ecological drivers and a crucial component of the ecosystems in which they occur, having an immense impact on their environment. Their seemingly destructive feeding habits serves to prevent bush encroachment and provides niche habitats for a wide variety of smaller fauna. Consuming up to 300kg of plant material per day, the copious amounts of dung (about 100kg of dung per animal per day!) they produce provide an important source of food for a myriad of small animals, birds and insects. Elephants are not particularly fussy about what they eat and include herbs, grass, reeds, leaves, seeds, pods, bark, roots and branches in their diet, but they are rather fond of mopane trees and mlala palms.

During times of drought, elephants will dig wells in apparently dry river beds, thus providing water not only for themselves but also for all other wildlife in the vicinity. An adult elephant requires between 150 and 300 liters of drinking water daily. After years of continuous use, elephant mudbaths are enlarged and transformed into pans and waterholes that hold water for extended periods into the dry season. Several of South Africa’s passes were built along tracks used by countless generations of elephants to cross our mountains.

Elephant cows give birth to single calves (twins are extremely rare) at any time of year, after a 22-month gestation period. The calves weigh about 120kg at birth an can stand within an hour of being born. They are weaned at the age of two years, by which time they’ve become quite adept at using their trunks to feed and drink water.

South Africa’s wild places is home to several “Big Tuskers“; elephant bulls carrying exceptionally long and heavy ivory. Many of them are named, and become tourist attractions in their own right; living monuments to South Africa’s proud conservation history. The longest tusks recorded in South Africa, 3.05m and 3.17m, belonged to Shawu, a tusker from the Kruger National Park that became famous as one of the “Magnificent Seven” in the 1970’s and ’80’s. The heaviest belonged to Mandleve, who died in 1993 and was also from Kruger, with a combined weight of over 142kg.

Being one of Africa’s famed “Big 5“, elephants are a sought-after species for anyone visiting wildlife reserves where they occur. However, elephants are extremely dangerous and should be treated with the utmost respect. They can charge at speeds of between 40 and 50km/h, much faster than any human can run. Bulls in musth, a heightened state of aggressiveness fueled by elevated testosterone levels that drives their urge to mate and fight for dominance, are very irritable and will charge without much provocation. Mothers are extremely protective of their calves and you should never find yourself between a cow and her offspring. It is always best when viewing elephants to give them plenty of space and pay attention to any warning signs they may give: a head held high, ears held wide open, trunk tucked under the body, shaking the head and ears are all signs that you are too close and need to move away fast.

Adult elephants have little to fear from other animals, and lions and spotted hyenas are the only predators that realistically pose a threat to calves and juveniles. Most elephants succumb to fights, sickness, drought or old age. Old elephants spend most of their time feeding on green, soft vegetation along watercourses, due to them having worn our their last set of molars at about the age of 55 years, finding it increasingly difficult to feed on harder plant material. They then eventually die in these areas, possibly giving rise to the myth of an elephant graveyard.

Trio of pied kingfishers sharing an elephant bone

Trio of pied kingfishers sharing an elephant bone

The Kruger National Park protects South Africa’s biggest elephant population, and they are also a familiar sight in the Addo Elephant National Park, Hluhluwe-Imfolozi Park, Mapungubwe National Park, Pilanesberg National Park and Tembe Elephant Park. Smaller populations have also been established on several other state and private reserves. The tiny population in the Knysna Forests in the Garden Route National Park has fascinated South Africans for decades, with lots of speculation and theories about just how many continue to roam there.

Today, elephants in Africa and Asia are faced with the threats of escalating poaching, habitat loss and various other conflicts with humans. With an estimated 100 African elephants killed daily for the illegal ivory trade in Asian markets, their population is in rapid decline. World Elephant Day was launched on August 12th, 2012, to bring attention to the plight of these iconic animals, and has been observed annually since.

WORLD ELEPHANT DAY LOGOS CIRCLE_2015 V2-1

Natal Red Duiker

Cephalophus natalensis

The Red Duiker is a small antelope found in indigenous forests and other densely vegetated habitats on the wetter eastern side of South Africa. Despite their richly coloured coats, these diminutive antelope blend in perfectly with their dappled forest habitat, where they feed mostly on leaves, shoots, fruits and berries.

Red Duiker (10)

Adult red duikers stand only between 35cm and 48cm at the shoulder, and weigh between 10 and 18kg. Both sexes carry short horns, often obscured by a tuft of hair on the crown.

Red Duiker (9)

Red duikers are mostly encountered alone or in pairs consisting of either a ram and ewe, or a ewe with her lamb. Single lambs are born at any time of year, weighing less than 1kg at birth. They are very shy and rush away quickly at the slightest indication of danger, unfortunately mostly along well-worn paths which makes them vulnerable to ambush predators like pythons and leopards, as well as poachers. Their natural life expectancy is 8 to 12 years.

Although the IUCN estimates that wild populations of the red duiker are declining, they are considered to be safe from extinction as the species finds protection in several well managed Parks and reserves. In our opinion the best place to get a glimpse of this beautiful little antelope is at Cape Vidal and Mission Rocks in the iSimangaliso Wetland Park and at Umlalazi Nature Reserve, though we’ve also seen them at uMkhuze Game Reserve, Tembe Elephant Park, in the Hluhluwe-Imfolozi Park and at Ithala Game Reserve.

Red Duiker (8)

Samango Monkey

Cercopithecus mitis

The Samango Monkey is one of South Africa’s less well-known primates, being restricted to the densely vegetated habitats along the coast and adjacent hinterland of the Eastern Cape and Kwazulu-Natal and the escarpment forests of Mpumalanga and Limpopo provinces.

Samango Monkey (5)

Males are considerably stronger built than females, and weigh up to 11kg.

Samango Monkeys are to be found only in indigenous forests and on their edges, where they feed on fruits, flowers, leaves, seeds, insects, bark, eggs, nestlings and small mammals and reptiles. Troops number up to 70 individuals, though usually far fewer with 20 being the average, and are lead by between one and five adult males. They are strictly diurnal and much more arboreal than the vervet monkey, their better known and more widely distributed South African cousin. Single babies are born in the summer months. Forest predators, like leopards, crowned eagles and pythons, are their biggest natural enemies.

Known elsewhere in Africa as the Sykes’ or Blue Monkey, with several recognised subspecies, the race of Samango Monkey occurring in South Africa is considered “vulnerable” by the IUCN, as they occur mostly in small numbers in highly fragmented habitats, with little genetic exchange between subpopulations. We’ve encountered Samango Monkeys in the Hluhluwe-Imfolozi Park, Tembe Elephant Park and in the Oribi Gorge, but it is only at Cape Vidal in the iSimangaliso Wetland Park that you’d be virtually guaranteed to see this special species as they’ve become quite habituated to the human presence and boldly raid even the best protected picnic basket…

These are all camera trap photos of samango monkeys at Cape Vidal

Variegated Slug Eater

Duberria variegata

While visiting the iSimangaliso Wetland Park recently, we came across this tiny snake at  the Amazibu Hide between St. Lucia Town and Cape Vidal.

Variegated Slugeater (2) Variegated Slugeater (4)

Referring to our copy of the Field Guide to Snakes and Other Reptiles of Southern Africa (Bill Branch, Third Edition 1998), Marilize suspected it to be a Variegated or Spotted Slug Eater, an identification confirmed with the assistance of the helpful people at the SA Reptiles Forum.

These snakes are endemic to a very small piece of South Africa’s north-eastern and Mozambique’s southern coastline, occurring in dune forests and grasslands (habitat in abundance at iSimangaliso). It burrows in leaf litter and sandy substrates and, as its name suggests, feeds on slugs and snails. Females give birth to between 7 and 20 live young, about 10cm in length, in late summer, which would mean the 12cm-long specimen we encountered was still quite young (Adults grow to between 22cm and 34cm).

Just goes to show that no matter how much time you spend in natural environments, there’s always something new to discover and interesting to learn!

 

Waterbuck

Kobus ellipsiprymnus

The Waterbuck is the largest member of the family Reduncinae, which also includes the Southern Reedbuck, Mountain Reedbuck, Grey Rhebok and several other species occurring elsewhere in Africa.

The race occurring in South Africa, the Common Waterbuck (K.e.ellipsiprymnus) is characterised by a white circle around their tails, distinguishing them from the Defassa Waterbuck (K.e.defassa) which has a solid white patch on their posteriors. These shaggy antelope weigh up to 270kg and adult bulls are up to 1.7m high at the shoulder. The gracefully curved horns of the bulls can reach a meter in length.

As their name suggests, the waterbuck is seldom found far from a permanent water source, requiring to drink around 9 liters of water daily. Waterbuck inhabit open savannah, grasslands, floodplains, marshes and reedbeds, where they feed predominantly on long grass. They occur in mixed herds with up to sixty members, though normally much smaller. Most calves are born in the rainy season, and remain hidden for up to four weeks before joining their maternal herds. When pursued by predators, waterbuck will often take refuge in deep water, being good swimmers. They’re a favourite prey of lions, though calves fall victim to all of Africa’s large predators, and have a life expectancy up to 18 years.

The waterbuck is one of South Africa’s most common and well-known antelope, occurring naturally in most of the Northern and Eastern provinces and introduced widely outside its natural range on private land. The biggest population occurs in the Kruger National Park, with sizeable herds also at Ithala Game ReservePilanesberg National Park and the iSimangaliso Wetland Park, among the many private and public protected areas in which they can be found. It is also widespread in the rest of Africa, with the IUCN estimating a total population of around 200,000 for the continent.

Waterbuck (14)

 

Grey Rhebok

Pelea capreolus

The Grey Rhebok is an antelope almost endemic to South Africa, with only two small populations outside our borders, in Lesotho and Swaziland.

Grey rhebok (3)

Often confused with the mountain reedbuck, with which it shares its mountainous habitat, the grey rhebok differs in having a duller coat and overall more slender appearance. The horns of the rams are straight, not curved as in those of the mountain reedbuck. Grey rhebok stand up to 80cm high at the shoulder and weigh on average around 20kg.

Grey rhebok are mixed feeders, taking both grass and browse depending on the season. Unlike mountain reedbuck they are not dependant on drinking water. Rams are territorial and surprisingly aggressive, being known to have killed rival males and even sheep, goats, mountain reedbuck and dogs traversing their areas. Small herds consisting of females and their young often remain within the territory of the same ram for considerable periods of time. Most lambs are born in the wet, warm, summer months. Grey rhebok are extremely fleet-footed and agile and yet they do fall prey to predators ranging from eagles and jackals to leopards. Their life expectancy is only 8 to 10 years.

The IUCN considers the grey rhebok to be safe, with a population of between 10,000 and 18,000 in Southern Africa, with up to 3,000 occurring in the uKhahlamba Drakensberg Park alone. We’ve also seen them at Karoo and Mountain Zebra National Parks, but we’ve had our best sightings at Golden Gate Highlands National Park.

Grey rhebok (4)

Mountain Reedbuck

Redunca fulvorufula

South Africa’s mountainous areas is home to the Mountain Reedbuck, a grazing antelope uniquely adapted to the highlands, mountains, hills and rocky ridges, where they prefer open vegetation.

Though they closely resemble the related southern reedbuck, they’re much more lightly built, weighing approximately 30kg and standing about 75cm at the shoulder. Only the males carry the short, forwardly curved horns.

Mountain reedbuck are more social than their close cousins, occurring in herds of up to 40, but more usually up to 16 individuals, consisting mostly of ewes and their lambs accompanied by a mature, territorial male. They’re active during the cooler daylight hours and throughout the night, which is when they’re normally heading into the lower-lying areas to drink, returning to their rugged abodes before first light. Most lambs are born in the summer rainy season and remain hidden for up to three months, with the ewe returning to it regularly to suckle, before joining their mothers in the herd. Their life expectancy is not much more than 14 years, with most of Africa’s larger predators including them in their diet and jackals especially taking a heavy toll on lambs.

The mountain reedbuck is safely protected in several South African reserves and the IUCN estimates their population at 33,000 at least. We’ve encountered them in the uKhahlamba Drakensberg Park, at Golden Gate, Loskop Dam, Marakele, Pilanesberg and Rietvlei Nature Reserve, but in our experience Ithala Game Reserve and Willem Pretorius Game Reserve offers the best chances to have close-up sightings of this agile antelope.

Remembering the Mphongolo Buffaloes

This herd of African buffalo, making their way out of the dry, dusty bed of the Mphongolo River in the Kruger National Park, during a visit in September 2014, is another sighting we’ll not forget in a hurry.

4

This is our fourth entry into the 5 Day Black-and-White Photo Challenge. There are only two rules for this challenge:

1. On 5 consecutive days, create a post using either a past or recent photo in B&W.

2. Each day invite another blog friend to join in the fun.

Today we’re inviting Sreejith Nair, author of “Santiago the Shepherd” and another long-standing friend of de Wets Wild, to join the 5 Day Black and White Photo Challenge. Sreejith, you’ve shared some amazing photos of India’s people and places and we hope you’ll consider joining in!