Another bird of which sightings come highly regarded in South Africa is the White-backed Duck and I was very excited to finally catch sight of them during my recent trip to St. Lucia in Kwazulu-Natal.
White-backed Duck
White-backed Ducks
White-backed Ducks
White-backed Ducks
White-backed Duck
White-backed Duck
White-backed Duck
White-backed Duck
White-backed Ducks
White-backed Ducks
White-backed Duck
White-backed Duck
White-backed Duck
A nomadic diving duck that feeds mainly on submerged plant material, the White-backed Duck inhabits natural and man-made dams and pans of any size and permanence with clear water and abundant floating and emergent plants, where they are exquisitely camouflaged and easily overlooked. The white patch on their backs from which they get their name is only seen in flight. They are usually seen in pairs or family groups but occasionally form larger flocks of over a hundred. White-backed Ducks rarely venture onto dry land.
Monogamous pairs of White-backed Ducks (perhaps life-long bonds) breed year-round in dense reed beds or other thick plant material standing in the water. Clutches of up to 9 eggs are laid on a nest platform built of the surrounding plant material, and incubated by both parents for 4-5 weeks. The ducklings are able to follow their parents onto and into the water less than a day after hatching and are fully grown by the time they’re 4 months old. Adults measure about 43cm in length and weigh around 650g.
Just a little to the north of the town of St. Lucia, right at the Crocodile Centre and the Bhangazi Gate into the Eastern Shores section of the iSimangaliso Wetland Park, is a small game reserve where visitors are allowed to walk and cycle unguided and at own risk – hippos and leopards count among the game park’s inhabitants after all. Hikers have a choice of trails, several kilometers in extent, that lead through and along most of the important habitats that are found in the greater Park – swamps and marshes, grasslands, woodland and forests. I packed in a couple of hikes through St. Lucia’s Game Park while visiting the town at the end of October and into early November and, as you can tell from these pictures, I was not disappointed!
Spur-winged Geese
One of the lily-grown pans in the St. Lucia Game Park
Spectacled Skimmer Dragonfly (male)
Blue Pansy butterfly
Common Moorhen
Yellow-billed Egret
One of the lily-grown pans in the St. Lucia Game Park
White-backed Ducks
Yellow-throated Longclaw in display flight
Grassland scenery in the St. Lucia Game Park
Grassland scenery in the St. Lucia Game Park
September Bush blossoms
Candy-striped Crinum flowers
Impala Rams
Impala rams on the run
Dung Beetle
Dung Beetle
I’ve not yet identified these daisy-like blossoms
I am having difficulty identifying these blooms photographed in the grasslands of the iSimangaliso Wetland Park
Spotted Joker Butterfly
Plains Zebras
Red Duiker
Common Bush Brown Butterfly
Flying Handkerchief – male Mocker Swallowtail butterfly
Variable Diadem Butterfly
Spectacled Skimmer Dragonfly female
White-backed Duck
If you are interested in visiting St. Lucia and the iSimangaliso Wetland Park, remember that De WetsWild can assist you with reservations in the Eden Park and Sugarloaf Campsites in town or at wonderful Cape Vidal set on the Indian Ocean in the Eastern Shores section of the Park.
An infuriatingly difficult bird to see, thanks to their habit of sitting dead still for long periods in their dense forest habitat, the beautiful Narina Trogon is a prized target for bird watchers and wildlife photographers alike. Their call is often the first, and usually only, indication of their presence but is seldom heard outside of the breeding season. It feeds on a wide variety of insects, other invertebrates and even reptiles and amphibians the size of small chameleons. They’re usually found singly or in pairs.
Narina Trogons form monogamous pairs and breed in hollows in trees. During the summer breeding season the male is fiercely territorial and will even drive away birds of other species. Clutches of 2-4 eggs are incubated by both parents for between 2 and 3 weeks. The chicks leave the nest by 4 weeks of age but remain with their parents for several months more. Fully grown, Narina Trogons measure about 32cm long and weigh in the region of 67g.
A very secretive and rarely seen bird, the Buff-spotted Flufftail inhabits forests and other densely vegetated patches in areas of fairly high rainfall. These days they’re found in well planted gardens within their range with increasing frequency. It is mainly insectivorous, searching for invertebrates in the leaf litter of its dense habitat. They appear to be active throughout the day and night.
Pairs of Buff-spotted Flufftails are monogamous and territorial during the breeding season, which spans the months of spring to autumn. Using a wide range of plant material the female takes about 3 days to construct a well hidden dome-shaped nest with a side entrance underneath densely growing plants. Both partners take it in turns to incubate the clutch of 3-5 eggs over a two week period. The chicks leave the nest when they’re only a day or two old, accompanying their parents on foraging excursions. They grow quickly and can fly by the time they’re about 3 weeks old. At this point their parents will kick the chicks out of their territory and start breeding again – the pair may raise up to 4 broods in a season! Fully grown Buff-spotted Flufftails are about 15cm long and weigh around 50g.
If you thought I was a little quiet over the past week-and-a-bit, you’d be right, as I disappeared into the wonderful iSimangaliso Wetland Park again, this time along with my younger brother. We were based in the holiday town of St. Lucia from where we made excursions into the surrounding sections of the park, and had a wonderful time, collecting lots of pictures to share with you in the weeks to come – this is just a little teaser.
Sunrise over the Ingwe beach at the estuary of Lake Saint Lucia
Green Malkoha
Water Thick-knee (or Dikkop) with two chicks
White-fronted Plover
Grey-headed Gull
Elephant Bull walking away near Cape Vidal
Water Thick-knee (Water Dikkop) close-up (photo by Niel de Wet)
Narina Trogon
Autumn-leaf Vagrant Butterfly
Male Buff-spotted Flufftail
Impala rams on the run
I am having difficulty identifying these blooms photographed in the grasslands of the iSimangaliso Wetland Park
Crested Guineafowl
Green Twinspot
Male Subantarctic Fur Seal on the shore at Cape Vidal after a heavy storm
Waterbuck bull(seye)
Looking out over Lake Saint Lucia and the forested dunes on Indian Ocean coast
Female Spectacled Skimmer dragonfly
Collared Pratincole
Fulvous Whistling Ducks
African Pygmy Geese (photo by Niel de Wet)
Spotted Hyena sneaking up on a bushbuck (photo by Niel de Wet)
Lesser Crested Tern in low-level flight
Ghost Crabs on the beach at Cape Vidal
Spectacled Weaver
Southern Brown-throated Weaver
Holub’s Golden Weaver
Eastern Golden (or Yellow) Weaver male (female in the background)
Flying Handkerchief – male Mocker Swallowtail butterfly
The Dusky Copper is a small butterfly with a wingspan of only about 3cm which occurs from Kwazulu-Natal to North West through Mpumalanga, Gauteng and Limpopo where they inhabit grasslands and thorny savanna. They usually occur in small colonies and even when disturbed will not fly far from their colony. Adults are seen from September to May.
European Honey Buzzards are insectivorous and have a particular liking for wasp and bee larvae and pupae, even digging up nests from underground. They are usually encountered in densely vegetated habitats, like forest, woodland, plantations and gardens. They’re about 55cm long and weigh approximately 750g.
54 species of Pill-millipede from the genus Sphaerotherium are known from Southern Africa, and coastal Kwazulu-Natal Province is especially rich in the number of species found there.
South Africa’s largest species, the Giant Pill Millipede, can grow to 5cm in length and is the size of a ping-pong ball when it is curled up. This habit of rolling into an impenetrably tight ball when threatened is probably the most endearing characteristic of these fascinating creatures. Another unusual trait of Pill-millipedes is that the males intent on breeding can produce a sound by stridulation – rubbing modified back legs against ridges on the final segment produces a vibrating sound, unique to each species, that the female picks up and then allows the male to mate with her.
Pill-millipedes live in the moist leaf-litter on forest floors, feeding on decaying leaves, fruit and wood, and thus perform a vital ecological function by recycling nutrients. They’re mostly active at night.
One of the smaller species of the family, with a wingspan ranging only up to 4cm, the African Small White has a limited distribution stretching from the Garden Route to the southern Lowveld where they inhabit coastal, montane and riverine forests and dense woodlands. Larvae feed on the leaves of caperbushes. Adults fly year-round, reaching peak numbers towards the end of summer.
African Small White butterfly on Karoo Num-num flowers
African Small White butterfly on Karoo Num-num flowers
African Small White butterfly on Karoo Num-num flowers