Botterboom

Tylecodon paniculatus

The Botterboom (“Butter Tree”) is a xerophytic plant native to the Succulent Karoo, occurring from the Eastern Cape to central Namibia. It is the largest species of its genus, growing up to 3m tall, and usually grows on rocky slopes. Botterbome make wonderful feature plants in a water-wise indigenous garden, but as it is poisonous will cause paralysis and even death in livestock that feeds on it.

The Botterboom flowers from November, seeding in autumn in time for the sparse winter rainfall season in its native range. It is pollinated by nectar-feeding birds. The plants drops its leaves at the onset of the flowering season, photosynthesizing through its fat, yellow-green stem during the very hot and dry Succulent Karoo summer and carrying leaves only from autumn to spring.

 

9 thoughts on “Botterboom

 1. wetanddustyroads

  Nou laat my terug dink aan my hoërskool jare. Ek het gereeld oor naweke by ‘n vriendin op ‘n hulle plaas buite Clanwilliam gaan kuier. Hulle het ‘n klipperige koppie op hulle plaas gehad waar daar baie botterbome was. Ons het altyd tot heel bo gestap en dan van die dooie botterbome gebruik om teen die koppie af te gly (ons weergawe van “snow boarding”) 😉. Ons het gereeld Sondagaande terug gekom in die koshuis met nerf af kniee! Dankie dat jy nou so ‘n lekker herinnering wakker gemaak het met jou botterboom foto’s!

  Liked by 1 person

  Reply
  1. DeWetsWild Post author

   Ek het al gelees van mense wat die stamme gebruik het as n “slee”, min wetend ek weet van iemand met eerstehandse ervaring! Klink na groot pret, maar mens moes seker jouself mooi was na jy klaar was sodat jy nie die gif perongeluk inkry nie?

   Liked by 1 person

   Reply
   1. wetanddustyroads

    O ja, as ons so vol stof terug gekom het by die plaashuis, het my vriendin se ma ons altyd staan en inwag en onmiddellik in die groot baddens geboender sodat ons ons kon skrop (dan het daardie nerf af kniee darem vir jou gebrand, hoor)! ‘n Mens is nogal voortvarend as jy kind is 😄.

    Liked by 1 person

Please don't leave without sharing your thoughts?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.